Brza i fina keks torta za ljubitelje čokoladnih ukusa.
Sastojci za fil:
- 6 dl mleka
- 4 kašike šećera (ili više po ukusu)
- 2 kašike gustina (40 g)
- 1 kašika kakao praha (cca 15 g)
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g crne čokolade
- 50 g putera/margarina
- 250 g keksa po izboru
- 1 dl jače crne kafe
- 1 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
Završnica:
1 kesica šlag krema od čokolade
mleko prema uputstvu sa pakovanja
Priprema:
4 dl mleka i šećer stavite da provri.
U ostatku mleka (2dl) razmutite: gustin, kakao prah i vanilin šećer.
Kada mleko provri, sipajte razmućenu smesu i kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.
Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu i puter/margarin.
Mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Prohladite fil (prethodno ga prekrijte providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica).
Sjedinite kafu, mleko i vanilin šećer..
Poželjno je da kafa i mleko budu mlaki kako bi se keks brže ovlažio (u vrelu kafu možete sipati hladno mleko).
Modlu za hleb (ili neku drugu po izboru) obložite folijom i poređajte keks koji ste prehodno dobro natopili.
Sipajte trećinu fila i poravnajte (3 reda fila i 4 reda keksa).
Postupak ponavljate dok ne utrošite sve sastojke.
Tortu staviate u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Okrenite je na poslužavnik, skinite foliju i premažite umućenim šlag kremom.
Napomene:
Ja sam se odlučila za tri reda fila i 4 reda keksa jer volim kada ima više keksa, a manje fila.
Koliko će vam keksa biti potrebno, zavisi od vrste keksa.
Upotrebila sam 32 komada duguljastog keksa (8*4) i to je bilo cca 230 g).
Možete koristiti i piškote, ali ih u tom slučaju nemojte previše natapati.
Za potapanje keksa možete koristi samo mleko ili samo kafu.
U fil možete dodati kašičicu mlevene kafe ili rum…
Sve po ukusu.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.