Keks torta sa makom može biti i kolač – i postan i mrsan. Oblik izaberite sami – sitni kolači ili torta.
Ova delicija se brzo priprema – biće vam dovoljno 10-15 minuta. Dok kuvate mak sa šećerom i mlekom, izlomite keks. Kada sklonite sa ringle kuvani mak, stavite šerpicu i otopite čokoladu. Oblikujte tortu i prelijte je čokoladom. I to je sve.
Jedino je potrebno malo više vremena da se torta ohladi i stegne. Ali, ukoliko ste baš nestrpljivi, ovu poslasticu možete konzumirati i mlaku. Ovo je pravi brzinski delikates za ljubitelje maka.
Keks torta sa makom, sastojci:
200 g mlevenog maka
200 g šećera
4 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
150 g margarina ili putera
100 g suvog grožđa
400 g lomljenog keksa
Za glazuru: 100 g čokolade 3 kašike mleka ili vode 1 kašičica margarina ili maslaca
Keks torta sa makom, priprema: Prokuvajte mleko, šećer i mak. Dodajte vanilin šećer, suvo grožđe i margarin/maslac. Mešajte dok se margarin ne otopi. Kada se smesa malo prohladi, umešajte keks. Oblikujte tortu i prelijte je čokoladnom glazurom (istopite čokoladu i tečnost, na kraju umešajte margarin/maslac).
Smesa je čvrsta, pa od nje možete praviti bombice ili neke druge oblike po želji.
Umesto suvog grožđa, možete koristiti neko drugo suvo voće – višnje na primer. Često stavljam i višnje i suvo grožđe.
Ako se odlučite za posnu varijantu, mrsne sastojke zamenite posnim. Kravlje mleko možete zameniti vodom ukoliko nemate posno mleko. Ukoliko želite da napravite mleko od soje, recept možete pročitati ovde.
Recept za ovu keks tortu nisam osmislila, dobila sam ga od komšinice davnih dana. Živanka Vasić, hvala na receptu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.