Sezona je kiselog kupusa. Već sam pominjala da namirnice i jela delim na zimska i letnja. Kiseli kupus je definitivno simbol zime.
Od kiselog kupusa najčešće pripremam razne posne sarme, ali i podvarak. Kiseli kupus se može pripremiti na dosta načina, a jedan od njih je i ovaj sa krompirom.
Kiseli kupus sa krompirom, sastojci:
1 manja glavica kiselog kupusa (cca 1 kg)
3 veća krompira
2 lovorova lista
1 veća glavica crnog luka
3 čena belog luka
1/2 dl ulja
1 kašika aleve paprike
1 kašičica kima
mleveni biber i ljuta paprika po ukusu
1 kašika mlevenog sušenog povrća (ili mešavina začina)
Priprema: Pripremite ekspres lonac (ili običan, ali kuvanje će trajati malo duže). U manju šerpicu sipajte ulje, kim i biber. Pržite na nižoj temperaturi dok zrna kima ne počnu da pucaju. Dodajte alevu papriku, pržite je nekoliko sekundi, pa sipajte šolju vode i ostale začine. Kupus i krompir isecite na komade željene veličine. Crni luk i beli luk iseckajte sitno. Na dno lonca stavite kiseli kupus, potom krompir, crni i beli luk i na kraju ponovo kupus. Prelijte mešavinom začina i ulja koju ste napravili. Dodajte još 1 šolju vode. Kupus sa krompirom kuvajte oko pola sata u ekspres loncu. Ukoliko je ostalo previše tečnosti, po vašem ukusu, kupus kuvajte još malo u otvorenom loncu.
Ukoliko kupus sa krompirom kuvate u običnom loncu, povremeno dolivajte još vode kako bi se sve lepo skuvalo. Na kraju otklopite lonac i kuvajte dok voda skoro skroz ne ispari.
Napomena: Kupus sa krompirom možete preliti rasolom umesto vode u zavisnosti od vašeg ukusa. Za one koji ne vole kombinaciju krompira i kiselog kupusa, predlažem kuvani kukuruzni griz ili palentu. Uz ovako pripremljen kiseli kupus možete dodati meso po izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.