Recept nedelje: Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Ostavite komentar


  1. Napisali ste tačno Quittenkäse, a ne čita se „Kitnkez! Q=ku na nemačkom je Kve , onda Kviten , a Käse= Kaeze može Keze, onda, Kvitenkeze! Zvuči najbliže originalnom izgovoru. Na kraju, zašto ne pišete originalne nazive na svim jezicima, već neki prevod čitanja? Nekad čitam ime neke , kao poznate ličnosti, a ne znam ko je! Većina poznaje i govori strane jezike i zna da čita! Zato pišite ispravno!

  2. Jes vala, uvek je „bolje da bude čvrst nego mek“. Btw mogu mu se pri kraju kuvanja dodati arome po želji a fenomenalno se slaže sa seckanim pistaćima, kad je suv i tvrd lako se dekoriše šantali kremom ili sladoledom od limuna ili limete. Bitno je samo da je čvrst.

  3. Originalni recept se tokom vremena izgubio. Pravi kitnikez je gusti, crveni žele jakog ukusa i arome, po želji pomešan sa sveže nalupanim orasima. Ovo što se danas pravi, a to opisuje i gornji racept, je neka vrsta slatkog od dunja. I za pravi recept treba malo više truda i znanja.

  4. Prvo skuvajte dunje da malo omeknu. Onda ih izvadite, ostavite da se ohlade, pa onda skinete koru, sečete na kocke i sl. Rezultat isti, samo vas ne boli ruka od tvrdih dunja.

  5. Sto je zlatnije boje kitnikez to je bolja domacica , tako mi je govorila moja baba, isto se odnosi i na slatko od dunja. Kada je Kitnikez crvene boje znaci da su tu bile i kore a to nije to, niti je kitnikez sa orasima, moze da bude ali to nije to.
    Moja baba je usput pravila i sulc od dunja, (za sulc udu kore i sredina od dunja koje bi se inace bacile da se ne pravi sulc), kada bi se dobro ukuvao stavljala ga je u manje teglice bio je predivne crvene boje a providan, uglavnom je takav sulc upotrebljavala za ukrasavanje keks torte. Ali njega je jos teze napraviti nego kitnikez, mora se tacno znati kada postaje sulc (drhtava ali ipak cvrsta ali ne ni toliko cvrsta poslastica) i tacno tada treba prekinuti kuvanje sulca.
    Kitnikez uvek pravim za svoju Slavu ali taj sulc mi jos nije uspeo da bude kao babin.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. i 24. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.