Koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. To je tradicionalni način pripreme koha.
Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala – koh sa voćem.
Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka.
Od voća možete koristiti ono koje volite. Preporučujem crveno voće.
U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim . Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.
Sastojci:
4 jajeta
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
6 punih kašika griza
Preliv:
150 g višanja
150 g jagoda
7-8 kašika šećera (ili po ukusu)
4,5 dl vode (ili više)
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg.
Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi.
Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko. Umešajte griz.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh. Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.
Dok se koh peče, pripremite preliv:
Jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje(bez koštica), vodu i šećer.
Kuvajte na srednjoj tmpraturi oko 5 minuta, od momenta vrenja. Pečeni koh prelije mlakim sirupom.
Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.
Koh treba da odstoji nekoliko sati. Najukusniji je kada se dobro rashladi u frižideru.
Ako vam mleko ne prija ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.