Kolač sa borovnicama je jednostavan za pripremu. Ne, nije torta u pitanju bez obzira što tako izgleda sasvim slučajno.
Imate više varijanti kada je u pitanju ova poslastica – neke su jednostavnije, a neke malo komplikovanije..
Saveti se nalaze na kraju objave.
Kolač sa borovnicama
Sastojci za biskvit:
- 3 jajeta
- 6 kašika šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 3 kašike mleka
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mekog brašna
- 1/2 kašičic praška za pecivo
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 200 g borovnica
Ganaš:
- 200 g crne čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Šlag:
- 100 ml slatke pavlake
- 1 kašika vanilin šećera
Kolač sa borovnicama, priprema:
Odvojite žumanca od belanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere, pa mutite dok smesa ne postane sjajna i glatka.
Dodajte žumanca neprekidno muteći, a potom mleko i ulje.
Brašna sjedinite sa praškom za pecivo, sipajte u prethodno umućenu smesu kao i koricu limuna.
Umutite sve mikserom.
Modlu prečnika cca 20 cm premažite puterom/margarinom/mašću i pospite oštrim brašnom ili obložite papirom za pečenje.
Izlijte smesu za biskvit i lagano poređajte borovnice. Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 150 minuta oko 45 minuta.
Koristite čačkalica za test da proverite da li je testo pečeno.
Ukoliko koristite modlu većeg prečnika ili pravougaonu/četvrtastu većih dimenzija, biskvit pecite kraće.
Na niskoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak slatke pavlake u odgovarajućoj šerpici.
Prohlađen biskvit prelijte prohlađenim ganaš kremom i stavite u frižider da se stegne.
Ohlađen kolač premažite umućenom slatkom pavlakom (ili šlagom iz kesice) i dekorišite po želji.
Napomene:
Ukoliko želite sočniji kolač, u biskvit stavite pola oštrog brašna.
Pečen kolač prelijte sirupom od: 1/2 šolje šećera, 3/4 šolje vode, 2-3 kriške limuna.
U tom slučaju možete izostaviti ganaš i šlag. Ili jednostavno, možete napraviti samo biskvit sa borovnicama i posuti ga šećerom u prahu. A možete ga premazati nekim džemom i posuti orašastim plodovima (mlevenim ili seckanim).
Umesto borovnica možete koristiti neko drugo bobičasto voće ili kombinaciju više vrsta.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.