Najviše volim proleće i leto kada ima svežeg voća i povrća. Ne mogu, a da ne napravim neki kolač čim se pojave prve jagode i trešnje.
Evo jednog brzog i ukusnog kolača. Jogurt ovom kolaču daje posebnu mekoću.
Neophodni sastojci:
2 jajeta
1 šolja šećera
2/3 šolje jogurta
1/2 šolje ulja
2 šolje mekog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
1/2 kašičice cimeta
300 g očišćenih jagoda
100 g očišćenih trešanja
Priprema: Umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca. Nakon toga dodati jogurt, brašno, 1 vanilin šećer, pola količine cimeat i ulje. Sve dobro umutiti. Smesu sipati u podmazanu modlu za tortu prečnika oko 23 cm. Jagode iseckati na sitnije komade. Pobacati jagode i trešnje po površini kolača, pa posuti vanilin šećerom i ostatkom cimeta. Kolač peći oko 45 minuta na 150 stepeni. Tokom pečenja proveravati čačkalicom da li je kolač pečen. Kolač služiti sa svežim jagodama i trešnjama.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.