U pitanju je vrlo jednostavan kolač sa smokvama. A možete ga napraviti i sa nekim drugim voćem i začiniti po ukusu (šljive, jabuke, dunje, kruške, cimet…).
Sveže smokve možete zameniti suvim (prethodno ih kratko potopite u vodu).
Kolač sa smokvama, sastojci:
Biskvit:
- 4 komada jaja
- 6 kašika ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- prstohvat praška za pecivo
- smokve po potrebi (okvirno 15 komada, cca 300 g)
Glazura:
- 100 g crne čokolade
- 1 kašika putera, margarina ili 4 kašike ulja
Kolač sa smokvama, priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U žumanca dodadje ulje, kakao, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i izmešajte viljuškom.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna, glatka i čvrsta. U smesu od ostalih sastojaka postepeno dodajte belanca i sjedinite sve satsojke. Pleh dimenzija 20*30 premažite masnoćom i pospite oštrim brašnom. Izlijte biskvit, poređajte smokve i pecite u zagrekanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.
Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite na uobičajen način – na nižoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak masnoće.
S obzirom da je u pitanju mekši biskvit i da će smokve pasti na dno, čokoladnu glazuru možete sipati u udubljenja kao na slici.
Kolač sa smokvama možete služiti odmah, ne morate da čekate da se potpuno ohladi.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.