Čokolada, orah, kafa i neizostavni miris vanile… Priprema brza i jednostavna. Gorki kakao je tu da zaokruži celinu. Slatki zalogaji koji će zadovoljiti sva vaša čula.
Korpice sa kafom, sastojci:
- 200 g oraha
- 3 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 5 kašika vode
- 1 kašičica kafe
- 200-250 g crne čokolade
- 1 kašika kakao praha
Priprema:
Orahe operite i prelijte vodom (voda treba da bude oko jedan prst iznad oraha).
Ostavite ih da odstoje nekoliko sati, najbolje preko noći.
Nakon stajanja, ocedite vodu i isperite ih.
Šećer, vanilin šećer, kafu i vodu prokuvajte (dovoljno je da vri oko dva minuta od momenta vrenja).
Prohladite sirup.
Orahe i sirup stavite (sirup sipajte postepeno, možda neće biti potrebno sve) u seckalicu za hranu i meljite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Čokoladu otopite na pari, na rigli, u mikrotalansoj ili kako to inače radite.
Modlu za projice obložite papirnim korpicama i premažite čokoladom.
Dovoljno je pola kašičice istopljene čokolade.
Za mazanje koristite slikarsku četkicu.
Stavite u frižider ili zamrzivač da se čokolada stegne, pa ponovite postupak.
Kada se drugi sloj čokolade stegne, napunite ih smesom od oraha, pa zalijte čokoladom.
Korpice stavite u frižider da se sve lepo ohladi i stegne.
Skinite papirne korpice, a kolačiće uvaljajte ili pospite kakao prahom.
Napomene:
Ova količina je za cca 24 korpice donjeg prečnika 3 cm. Ukoliko imate silikonsku modlu, ne morate je oblagati papirnim korpicama.
Umesto šećernog sirupa možete koristiti med ili agavin sirup, 5-6 kašika (takođe sipajte postepeno).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.