Kremasti rolat sa makom je jedan od slatkiša koji su mi doneli priznanje na Reviji torti (Etno sajam 2016.) U pitanju je kategorija „domaće torte“ i osvojeno prvo mesto.
Kremasti rolat sa makom, sastojci
Za biskvit:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevenog maka
5 kašika ulja
2 kašike brašna
2 žumanceta
Za krem:
3 dl mleka
30 g gustina
3 kašike šećera
100 g bele čokolade
50 g margarina ili maslaca
80 g šlaga u prahu
Kremasti rolat sa makom, priprema
Biskvit:
Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. U drugoj posudi sjedinite brašno, mak, ulje i žumanca.Pomešajte obe smese. Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte je. Biskvit pecite oko 7 minuta na 170 stepeni. Prohlađeni biskvit uvijte u rolat zajedno sa papirom.
Krem:
Sjedinite gustin, mleko i šećer. Skuvajte na uobičajen način – kada provri, kuvajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte još malo dok se ona ne istopi. U vruć krem dodajte margarin/maslac iseckan na sitnije komade. Mutite mikserom dok se masnoća ne otopi. Krem ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.
Sa biskvita skinite papir, premažite sa cca 2/3 krema i uvijte rolat.
Ostatkom krema premažite rolat spolja i dekorišite ga po želji.
A ukoliko vam malo pukne biskvit, ništa strašno, samo pažljivo nastavite sa uvijanjem. Kada se fil upije u biskvit i lepo stegne, sve će biti u redu, ne brinite. Poželjno je da kremasti rolat sa makom „prenoći“ pre sečenja. A ostatak žumanaca?!
Ja sam ih stavila u proju…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.