Kada nemate puno vremena, a jede vam se neki paprikaš, predlažem da umesto mesa koristite pečurke – recimo vrganje.
Vrganji imaju prijatnu aromu koja ovom jelu daje poseban ukus.
Neophodni sastojci:
nekoliko kašika ulja
150 g crnog luka
1 kašika aleve paprike
500 g šargarepe
500 g krompira
1 crvena paprika
1 šaka suvih vrganja (ili 400 grama šampinjona)
začini po ukusu: beli luk, biber, so, ljuta paprika, origano, lovorov list, kari, mleveni kim,peršunov list.
Za knedlice:
1 žumance
1 kašičica pavlake
1 kašika brašna
1 kašičica kukuruznog griza
(knedlice sam napravila na ovaj način jer mi je žumance ostalo od medenjaka, a možete ih napraviti od celog jajeta)
Priprema:
crni luk, sitno iseckan, propržiti na vrelom ulju. Obzirom da je ovo velika količina luka, za mene, a luk pije puno ulja, tokomprženja, dodajem po malo voide kako se luk ne bi zalepio i kako ne bi izgoreo.
Dodajte iseckanu šargarepu i pržite par minuta, a potom dodajte i alevu papriku koju treb ada pržite dok ne zamiriše. Ona ne sme da izgori jer će jelo imati ne tako prijatan miris.
Sipajte šolju vode, a onda i iseckan krompir i vrganje koje ste prethodno oprali i držali potopljene u vodi. Iscekjate ppariku, pa dodajte i nju. Sipajte još jednu šolju vode i ostavite da se krčka.
Dok se paprikaš krčka, pripremite knedle:
Umutite žumance sa pavlakom i dodajte brašno i griz. Sve dobro izmešajte i ostavite da smesa odstoji nekoliko minuta. U šerpicu sipajte 4 dl vode, malo soli i bibera i ostavite da provri. Kada voda provri, stavljajte knedlice malom kašičicom, po četvrtinu kašičice. Neka sve vri nekoliko minuta, anakon toga i vodu i knedle sipajte u paprikaš. Potom dodajte navede začine u željenim količina i ostavite da se paprikaš krčka još 15-tak minuta.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.