Recept nedelje: Letnji brusketi 1

Letnji brusketi (italijanski: bruschetta, bruschette) su letnja varijanta popularnog italijanskog predjela. Međutim, uz malo mašte brusketi mogu da budu sve: doručak, ručak, večera, predjelo, glavno jelo.

Originalna verzija brusketa je tostirani hleb, premazan komadom belog luka, natopljen maslinovim uljem i posoljen. Zatim se na hleb dodaje: svež bosiljak, svež seckani paradajz, beli luk, pasulj, seckano meso, razne vrste sireva… Italijani bruskete svrstavaju u predjelo, vrste antipasti.

Spremaju se jako brzo, za 10 do 15 minuta, a sa tanjira nestaju velikom brzinom.

Sastojci za 15 brusketa:

  • kriške bageta, 15 komada
  • maslinovo ulje po potrebi
  • 1 šaka listova bosiljka
  • 1 šaka badema u listićima (ili orašastih plodova po izboru)
  • 1 čen belog luka
  • so i biber po ukusu
  • 100 ml kečapa
  • mocarela i čeri paradajz

Priprema:

Kriške bageta premažite uljem i prepecite u rerni ili na tiganju.

Bosiljak, badem, beli luk, so i biber usitnite u seckalici.

Svaku krišku bageta prelijte kečapom, stavite po kašičicu smese od bosiljka, po komad mocarele i čeri paradajza.

Sastojke prilagodite godišnjem dobu, eksperimentišite.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari