Za ovu priliku sam specijalno kreirala recept za low carb mafine bez brašna i sličnih manje zdravih sastojaka.
Sastojci:
- 2 veća jajeta, umućena
- 50 ml vode
- 120 g mlevenog susama
- 1 kašičica lanenog semena
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice origana
- mrvljena ljuta paprika po ukusu
- 150 g sira, izmrvljenog
- 150 g crvene paprike, sitno iseckane
Priprema:
Sjedinite: jaja, vodu, mleveni susam, prašak za pecivo i začine.
Potom dodajte preostale sastojke i sve lepo izmešajte.
Modlu za mafine obložite papirnim korpicama i sipajte po jednu punu kašiku smese.
Rernu zagrejte na 200-220 stepeni.
Dok se rerna greje, mafini odmaraju.
Pecite ih u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.
Proveravajte tokom pečenja kako ne bi zagoreli.
Napomene:
Začine prilagodite ukusu.
Ukoliko neki od navedenih začina ne volite, jednostavno ga izostavite.
Koristila sam domaći sir koji je malo masniji.
Ali, možete koristiti i sir sa smanjenim procentom mlečnih masti s obzirom na to da je susam dovoljno mastan.
Ukoliko koristite neke mekše zamenske sireve, poput krem sireva koji se pretvore u tečnost kada se umute, ne garantujem vam najbolji rezultat po ovom receptu (u tom slučaju treba korigovati recept).
S obzirom da sam u sastojcima napisala da je sir treba izmrviti, jasno vam je o kakvom je siru reč – o čvršćem.
U smesu možete dodati još neke semenke po izboru.
Mleveni susam se koristi umesto brašna.
Jaja su bila veća, bez ljuske su težila 125 grama. Ukoliko su manja, slobodno stavite 3.
U suštini, kada je u pitanju ovaj recept, možete da eksperimentišete.
Ukupan broj kalorija je cca 1500 što bi komadu bilo 150 kalorija.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.