Verujem da svi već znaju za low carb ishranu kao i za hrono, ishranu bez glutena… Ova pita se može svrstati u dve kategorije – gluten free i low carb. Pravila sam do sada razne slatke i slane kolače koji koji odgovaraju pomenutim načinima ishrane.
Pravila sam do sada razne slatke i slane kolače koji koji odgovaraju pomenutim načinima ishrane. Eat Smart Challenge me je inspirisao da napravim još neke delicije.To su izazovi za mene.
Uživam dok kreiram nove ukuse i recepte. Znate da se u low carb ishrani ne koriste žitarice, u gluten free takođe (tj. samo one koje ne sadrže gluten). Upravo zbog toga, nije uvek jednostavno dobiti odgovarajuću teksturu.
Low carb pita sa spanaćem, sastojci
Kora:
- 3 jajeta, umućena
- 100 g mlevenog susama/susamovog brašna*
- 50 g sitnog sira (ili izgnječenog)
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- so i biber po ukusu
Fil:
- 300 g spanaća
- 50 g sitnog (ili izgnječenog sira)
- 2 kašike mlevenog susama/susamovog brašna
- 2 jajeta, umućena
- so i biber po ukusu
Završnica:
- 200 g mladog sira
- susam i kim
(*Mleveni susam i susamovo brašno nisu ista namirnica, ali u nedostatku susamovog brašna, mleveni susam završava posao plus cena je prihvatljivija.
Priprema je vrlo jednostavna – sameljite susam u nekom procesoru za hranu. Ja koristim mlin za kafu. Bitno je da vodite računa prilikom mlevenja, kako ne biste dobili pastu već rastresitu smešu.
Ništa strašno ako neko zrno ostane celo.)
Priprema:
Za koru sjedinite sve sastojke. Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i lepo je rasporedite.
Koru peći 10 minuta na 180-200 stepeni.
Za fil prvo kratko blanširajte spanać – stavite ga u kipuću vodu izmešajte, čim izgubi na volumenu, ocedite ga. Prohlađen spanać iseckajte na komade željene veličine.
Sjedinite sa ostalim sastojcima. Premažite preko kore.
Po površini poređajte komade mladog sira i pospite susamom i kimom. Pitu pecite oko 15-20 minuta na 200-220 stepeni.
Napomene:
Probajte sir pre nego što počnete da pravite pitu. Ako je sir slan, nema potrebe dodavati so. Umesto spanaća, možete koristiti blitvu, zelje ili neku kombinaciju. Vrstu sira birate sami – može feta, može krem sir. Sve može.
Uz pitu možete poslužiti jogurt ili sezonsku salatu.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.