Dunje nisu još uvek potpuno zrele. Nađe se po neka. Najzrelije su one koje padnu, ali u sebi imaju goste. Zato ih treba što pre upotrebiti.
Najčešće se priprema slatko od dunja, zatim kitnikez (u prevodu, sir od dunja), kompot od dunja, ali i razni kolači. A ja sam napravila marmeladu u kombinaciji sa paradajzom. Za one koji ne znaju, paradajz je (rajsko) voće.
Sastojci (za 400 ml marmelade):
300 g očišćenih dunja
200 g oljuštenog paradajza
250 g šećera
1 kolut limuna
1/3 kašičice vanilin šećera.
Priprema:
Iseckane dunje prelijte vodom (1 dl) sipajte 100 g šećera i kuvajte dok ne omekšaju (10-15 minuta). Potom dodajte iseckan paradajz, ostatak šećera, limun. Kuvajte još 10 minuta i usitnite štapnim mikserom. Marmeladu kuvajte na niskoj temperaturi dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe. Dodajte vanilu, izmešajte i sipajte u sterilisanu teglicu.
Savetujem da kombinujete dunje i dunjce. Dunje imaju lepši miris, ali ni dunjci nisu svakako za bacanje.
Zašto prvo kuvamo dunje?!
Paradajz ima dosta kiseline u sebi i bilo bi potrebno više vremena da se dunje lepo skuvaju ako bismo ih kuvali od početka zajedno.
Zašto limun i vanila?!
Može i ne mora, stvar ukusa.
Ne volim miris kuvanog paradajza, zato sam morala malo da ga zamaskiram.
Navedene količine aroma su male, ali dovoljne da miris ove marmelade pretvore u pravo savršenstvo.
Verovatno se većina pita kakvog je ukusa ovako pripremljena marmelada. Mogu vam reći da svojom aromom i teksturom podseća na marmeladu od šipka. Po boji se ipak vidi da nije šipak. Da sam je probala, a da nisam znala od čega je, nikada ne bih pogodila.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.