Kada sam bila mala, moj omiljeni slatkiš je bilo medeno srce. U ta davna, pradavna, vremena, slatkiši se nisu kupovali i jeli svakog dana.
Sada, kada sam velika, slatkiše pravim sama. Više volim da ih pravim nego da ih jedem. Eksperiment uspeo – home made medeno srce.
Pravila sam medenjake, pa sam sasvim slučajno odlučila da za eksperiment upotrebim četiri srca. Spojila sam po dva džemom od kajsija i umočila ih u čokoladnu glazuru koja mi je ostala od torte.
Kolačići su zaista sjajni. Nisam mislila da će biti baš takvi.
Medeno srce, sastojci:
120 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 dl vode
100 g margarina
1 kašika meda
3 kašike marmelade
400 g brašna
1 kašika začina za medenjake
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
Po potrebi džem od kajsija
300 g čokolade za glazuru
Medeno srce, pripema testa: Prokuvajte vodu, šećere, margarin i marmeladu. Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u prohlađenu smesu koju ste prokuvali. Sjedinite sve sastojke. Testo upakujte u kesu i stavite u frižider da se dobro ohladi. Premesite ga sa malo oštrog brašna i razvijte na površini koju ste posuli oštrim brašnom (oko 3 mm debljine).
Secite srca ili neke druge oblike po izboru.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 12 minuta.
(Pleh oblažem papirom za pečenje.)
Spajate po dva srca džemom od kajsija, sačekajte da džem malo upije, a potom ih umačite u čokoladnu glazuru. Staljajte ih na papir za pečenje kako biste ih lakše odvajali od podloge kada se čokolada stegne.
Napomene: Glazuru možete pripremiti sa slatkom pavlakom ili onako kako to inače radite.
Medeno srce je postan kolač ukoliko napravite posnu glazuru (sa margarinom i vodom ili sa uljem).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.