I eto tako… Još jedan kolač koji inače pripremam. Sada sa manjim izmenama i u drugom obliku.
Sastojci za testo:
- 3 jajeta;
- 1 šolja šećera;
- 1 šolja jogurta;
- 2 šolje brašna;
- 2/3 šolje ulja;
- 1 kašika meda;
- 1 kašičica cimeta;
- 1 kesica začina za medenjake (ukoliko začin ne sadrži prašak za pecivo, dodati 1 kašičicu).
Sastojci za punjenje:
- 150 g pekmeza od kajsije;
- 10 g gustina;
- 1 dl vode;
- 10 g vanilin šećera;
Glazura:
- 100 g čokolade;
- 3 kašike vode;
- 1 kašičica margarina ili maslaca.
Priprema:
Za testo umutite sve navedene sastojke (sipajte sve u posudu i mutite nekoliko minuta dok smesa ne postane glatka).
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama i sipajte testo do 2/3 korpice.
Ova količina testa je dovoljna za 16 kolača. Pecite ih 15 minuta na 150 stepeni i 10 minuta na 200 stepeni.
Prohlađene mafine izdubite kašičicom ili nožićem i napunite mlakim sosom koji ćete pripremiti tako što ćete sjediniti vodu i gustim, potom ćete dodati pekmez i vanilin šećer i kuvati nekoliko minuta od momenta kada sos provri. Prohladite ga mešanjem.
Glazuru pripremite na uobičajeni način i poprskajte ili prelijte kolačiće.
Dekorišite ih po želji. Ja sam ih dekorisala komadićima čokolade i gumenim bombonama u obliku srca.
Ukus ovih kolača podseća na medeno srce, ali naziv mu nisam dala zbog toga već zbog dekoracije.
Napomena: ovaj kolače se može jesti mlak, ne morate da čekate da odstoji.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.