Mesna pogača idealna za sva vaša slavlja. Možete je služiti i toplu i hladnu. Ukoliko vam je dosadilo klasično pečenje, preporučujem da vaše omiljeno meso pripremite na sledeći način.
A kako je nastalo ovo jelo?
Imala sam u planu da napravim ćufte od pilećeg mesa i kupila meso na kom piše da je usitnjeno. Mislila sam da je to mleveno meso. Kada sam ga otvorila, shvatila sam da usitnjeno meso nije isto što i mleveno i da od njega nije bilo moguće napraviti ćuftice jer je jako sitno, ličilo je na paštetu. Tako je nastala ova mesna pogača. Odlućila sam da sve lepo umesim i ispečem u rerni. Ako ne možete da nabavite takvo meso, koristite što sitnije mleveno meso.
Mesna pogača, sastojci:
500 g mlevenog pilećeg mesa*
2 kriške hleba
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica senfa
2 kašike soka od paradajza
prstohvat bibera
prstohvat praška za pecivo
prstohvat belog luka u prahu
5 kašika brašna
50 g crnog luka
2 kašike ulja
100 g suvog vrata
100 g bukovače ili šampinjona
100 gaude
*umesto pilećeg možete koristiti bilo koje drugo meso po izboru
Priprema:
Sve navedene sastojke do crnog luka sjediniti. Hleb izmrviti, a ako ima tvrdu koru, nju odstraniti. Ostaviti da smesa odstoji u frižideru nekoliko sati, a najbolje bi bilo da „prenoći“. Crni luk iseckati što sitnije i pržiti dok ne dobije zlatno-braon boju. Umešati u smesu od mesa. Smesu izliti u nauljenu zemljanu posudu prečnika oko 20 cm. Pogača treba da bude debljine oko 3 cm, pa po tome odrediti veličinu pleha. Poređati listove suvog vrata, preko staviti sitno iseckanu bukovaču, a preko nje rendanu gaudu.
Pogaču peći na 200 stepeni oko 25 minuta. Pogača je gotova kada se odvoji od pleha.
Recept možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.