Musaka od povrća može biti i posna i mrsna. U posnoj varijanti treba koristiti sojino mleko i biljni sir. Mere su okvirne, mala odstupanja ne predstavljaju problem.
Musaka od povrća, sastojci:
100 g pirinča
300 g tikvica
300 g karfiola
2 kašike brašna
4 dl mleka
3 jajeta (ukoliko postite, nemojte stavljati jaja)
2 kašike ulja
začini po ukusu:
so
biber
kari
beli luk
persunov list
majoran.
Za posipanje:
100 g posnog ili mrsnog kačkavalja
50 g pečenog susama
Priprema:
Pirinač oprati i prokuvati sa šoljicom vode.
Kuvati ga nekolko minuta, dok ne upije vodu u potpunosti.
Sipati ga u pleh.
Brašno propržiti na ulju, zajedno sa svim začinima osim belog luka, soli i pešunovog lista.
Pržiti nekoliko minuta vodeći računa da ne zagori.
Sipati mleko i kuvati dok ne provri.
Dodati so, sitno iseckan beli luk i peršunov list.
Kada se sos malo prohladi, dodati jaja i umutiti.
(Ukoliko pripremate posnu varijantu, umesto jaja, dodajte jos oko 1,5 dl sojinog mleka.)
Karfiol kuvati u vreloj vodi oko pet minuta.
Preko pirinča staviti iseckan karfiol i tikvice, pa preliti sosom koji ste prethodno napravili.
Posuti rendanim kačkavaljem i susamom.
Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.
Po želji možete dodati još neko povrće.
Količine začina prilagodite ukusu.
Slobodno eksperimentišite u kombinaciji istih.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.