Poslala sam drugarici fotografije torte sa malinama, a ona me je pitala kakve su mi to kore jer dobro izgledaju.
Objasnila sam joj kako ih pravim.
Ubrzo sam dobila ideju da napravim obrnutu Doboš tortu – braon kore i žuti fil.
Biskvit o kom smo pričale bio mi je inspiracija. Tako je obrnuta doboš torta našla svoje mesto na našoj trpezi, potpuno neplanirano.
Pravila sam je od pola mere. Zapravo to je moja prava (mini) mera.
Obrnuta doboš torta, sastojci za fil:
- 8 jaja
- 320 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 400 g bele čokolade za kuvanje
- 300 g maslaca + 1 kašika šećera u prahu
- 2-3 kašike umućene slatke pavlake (opciono)
Obrnuta doboš torta, sastojci za biskvit:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 8 kašika ulja
- 4 kašike kakaoa
- 4 ravne kašike brašna
- 2 kašike sitno rendane čokolade za kuvanje
Priprema fila:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, pa umutite ponovo. Fil kuvajte na pari.
Nakon pet minuta kuvanja, dodajte čokoladu i vanilin šećer. Kuvajte još desetak minuta uz što češće mešanje.
Fil dobro ohladite, pa sjedinite sa maslacem koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu. Možete dodati i nekoliko kašika umućene slatke pavlake za kremastiju teksturu.
Priprema biskvita:
Odvojite belanca od žumanaca. Prvo umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. Sada umutite žumanca sa svim ostalim sastojcima – vanilin šećer, ulje, kakao, brašno, čokolada.
Dobićete čvrstu smesu. Dodajte 5-6 kašika belanaca i mutite mikserom. Po potrebi dodajte još belanaca – dok ne dobijete ređu smesu u koju možete umešati ostatak belanaca.
Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite na 175-180 stepeni 6-7 minuta.
*Sastojci su za 8 kora okvirnih dimenzija 10*30 cm.
Kore možete peći u plehu od rerne, dva puta i svaku iseći na po 4 dela. Odmah umutite smesu za obe kore, posebno ako imate dva ista pleha. Kore se peku kratko, pa drugoj ne smeta to što stoji nekoliko minuta pre pečenja.
Nafilujte tortu na uobičajen način – kora, fil… završite filom i dekorišite je po želji. Za dekoraciju sam koristila komade biskvita i karamelizovanog šećera.
Karamelizujte 300 g šećera.
Sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, razmažite po njemu, obeležite nožem komade željenog oblika i veličine. Kada se šećer stegne (nakon desetak minuta), izlomite ga i dekorišite tortu. Deblje izliven šećer će duže zadržati oblik, tanje raliven će se brže otopiti.
Presek nije najidelaniji zbog toga što sam sekla nedovoljno „odmorenu“ tortu.
Većina torti je najukusnija i lepše se seče kada odstoji oko 24h (tj. kada se svi sastojci sjedine). Pretpostavljam da će mnoge zbuniti vanilin šećer i mala količina rendane čokolade u korama. Kakao ima specifičnu aromu i malo oporiji miris. Vanila i čokolada daju lepšu aromu. Razliku ćete osetiti kada budete pekli kore.
Od ove količine ćete dobiti cirka 2 kg torte.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.