Panakota (Panna cotta u prevodu kuvana pavlaka) je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom.
Poslasticu možete aromatizovati po izboru. Ja sam izabrala vanilu i maline.
Panakota (Panna cotta), sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 dl mleka
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica želatina
- 4 kašike vode
Sloj sa malinama:
- 300 g malina
- 3 dl vode
- 5 kašika šećera
- 30 g čvrstina
Panakota (Panna cotta), priprema:
Želatin preliti vodom i ostaviti na nabubri.
Pavlaku, mleko i šećer, staviti u šerpu i sačekati da provri. Povremeno mešati.
Kada provri, skloniti sa ringle, pa umešati vanilin šećer i želatin. Mešati da se želatin otopi.
Smesu izsliti u kalupe ili u čaše. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se stegne.
Ukoliko vam se žuri, stavite u friz ili u zamrzivač. Za sloj sa malinama u šerpicu staviti maline, šećer i 2 dl vode.
Kada provri, umešati čvrstin razmućen u 1 dl vode.
Kuvati nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz mešanje. Smesu prohladiti povremenim mešanjem, pa sipati preko stegnute panakote.
Ponovo staviti u frižider da se sve lepo ohladi.
Prilikom služenja dekorisati po želji.
Napomene:
Panakota se pravi od slatke pavlake, zato se tako i zove.
Ali podrazumeva se da je možete napraviti onako kako vam odgovara – pavlaku možete kombinovati sa mlekom.
Količinu šećera prilagodiite ukusu.
Umesto malina možete koristiti neko drugo crveno voće ili mešavinu.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.