Uobičajen način pripreme punjenih paprika jeste sa mesom i pirinčem. Paprike se mogu puniti bilo čime.
Za nadev možete da koristite ono što volite ili u datom momentu imate pri ruci. Volim paprike sa sirom (punjene mešavinom sira i jaja) zapečene u rerni – ja jedem papriku, a sestra sir.
Takođe, crvene paprike su vrlo ukusne ako se napune smesom koju čine prženi luk i krompir i zapeku u rerni.
Postoji baš dosta mogućnosti kada je u pitanju punjenje paprika. Predlažem da paprike napunite na sledeći način.
Sastojci:
10 paprika srednje veličine
20 kašika kuvanog pasulja (sitnijeg)
2 kašike pirinča
1 mala glavica crnog luka
2 paradajza
2 čena belog luka
1 kašičica soli
začini po ukusu: biber, ljuta paprika, peršunov list, suvo povrće…
3 kašike ulja
peršunov list za dekoraciju
Priprema:
Sjedinite kuvan pasulj, nekuvan pirinač, rendan crni luk, iseckan paradajz kao i beli luk.
Začinite po ukusu i umešajte ulje.
Punite izdubljene paprike i ređajte ih u pleh u koji ste sipali vodu da prekrije dno.
Svaku papriku premažite manjom količinom ulja.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Prilikom služenja, paprike dekorišite svežim ili sušenim peršunovim listom.
U sezoni možete dodati i svež paradajz.
Ovo je još jedan predlog za ručak na brzinu ili brzinski ručak. Ali pod uslovom da imate kuvan pasulj. Svakako može poslužiti i pasulj iz konzerve. Pasulj možete zameniti sočivom, leblebijama… Takođe, ove paprike su pogodne za osobe koje poste (posno jelo). Ovako pripremljene paprike možete konzumirati i kada postite na vodi (ako eliminišete ulje).
Recept možete naći i na blogu
http://domacicazavas.blogspot.rs/2015/12/paprike-punjene-pasuljem.html?m=1
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.