Pasta fađoli (pasta e fagioli) je italijanski klasik. Kao što sam naziv kaže, glavni sastojci su: testenina (pasta) i pasulj (fagioli).
Pored testenine i pasulja, nezaobilazan sastojak je i pasirani paradajz. Svi ostali sastojci su manje-više po ukusu i izboru.
Koliko domaćica, toliko „originalnih“ recepata za pasta e fagioli.
Pre nego što sam odlučila da napravim ovaj italijanski klasik, pogledala sam baš dosta raznih recepata, uglavnom italijanskih.
Pasta e fađoli se može napraviti čorbasta ili gusta.
Može biti posna, vegetarijanska ili mrsna.
U italijanskim receptima nisam baš nailazila na mesne dodatke, uglavnom dodaju parmezan.
I obavezno koriste maslinovo ulje.
Što se tiče izbora paste, možete koristiti onu koju imate ili volite.
Kažu da su se za ovo jelo najčešće koristili ostaci raznih testenina, a preporuka je da testenina bude sitnija.
Ko želi, može da napravi i domaću pastu. Neko kaže da polovinu količine pasulja treba ispasirati kako bi se jelo zgusnulo, neko kaže da ne treba.
Neko preporučuje dodatak celerovog lista, korena celera, dodatak kupusa ili kelja, praziluka, neko kaže da je dovoljno dodati: crni luk, beli luk i šargarepu.
Ideja ima baš puno, suština je ista – svako po svom ukusu.
Za ovo jelo kao i za većinu vam nije neophodan precizan recept jer ne možete da pogrešite.
Izabrala sam trikolore testeninu i crveni pasulj, a vi birajte prema svom ukusu i mogućnostima.
Pasta e fagioli/pašta fažol/testenina i pasulj, sastojci:
800 g kuvanog pasulja (300 g nekuvanog)
200 g testenine po izboru
50 ml ulja
1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
1 veća šargarepa, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
500 ml pasiranog paradajza
2 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
2 lovorova lista
italijanska mešavina začina po ukusu
Pasta e fagioli/pašta fažo/testenina i pasulj, priprema:
Na zagrejanom ulju ispržite crni luk i šargarepu, dodajte kuvani pasulj (jedan deo pasulja možete ispasirati), pa sve ostale navedene sastojke.
Kuvajte na srednjoj temperaturi 15-tak minuta, pa dodajte testeninu koju ste prethodno skuvali (al dente) zajedno sa vodom u kojoj se kuvala testenina.
Vodu dolivajte po potrebi, tj. dok ne dobijete željenu gustinu. Ukus možete korigovati dodavanjem ili oduzimanjem začina.
Za nalivanje, možete koristiti i vodu u kojoj se kuvao pasulj. Kuvajte još oko pet minuta i poslužite uz dodatak začinskog bilja i rendanog parmezana.
Možete upotrebiti i pasulj iz konzerve. U Dalmaciji se ovo jelo zove pašta fažol i priprema se malo drugačije nego u Italiji.
Jelo je uglavnom čorbasto i najčešće se dodaje slanina.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.