Pica kiflice – neodoljivog mirisa i ukusa. Recept je više nego jednostavan. Testo je posebno fino i naravno ukusno. Finoću mu daje paradajz sok.
Pica kiflice, sastojci:
- 600 g brašna tip 500
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 ravna kačičica soli
- po ukusu mrvljeni: origano, bosiljak i ruzmarin
- 40 g parmezana, sitno rendanog (ili nekog drugog sira po izboru)
- 4 dl toplog soka od paradajza
- 4 kašike ulja
Za premazivanje testa:
- 100 g putera sobne temperature (ili neke druge masti)
Priprema:
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte sok od paradajza i ulje.
Umesite glatko testo. Ako vam se testo baš puno lepi, dodajte 1-2 kašike brašna.
Posudu u kojoj je testo upakujte u kesu i stavite na toplo mesto da se testo udvostruči.
Premesite ga kratko i ostavite da odmori još 15-tak minuta.
Na površini koju ste posuli brašnom, razvijte testo u pravougaonik debljine oko 1 cm. Polovinu premažite puterom, pa preklopite.
Opet polovinu premažite puterom, preklopite i još jednom premažite polovinu preklopite.
Znači, tri puta se maže puter. Ponovo razvijte testo u pravougaonik debljine oko 1 cm.
Secite ga cik-cak da biste dobili trouglove. Od šireg dela, ka užem uvijajte kiflice.
Poređajte ih u pleh obložem papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom ili otopljenim puterom i ostavite oko sat vremena da narastu.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Napomene:
U zavisnoisti od tga koliko je sok od paradajza slan, korigujte količinu soli.
Ja sam dobila 18 većih kiflica, a vi možete testo iseći na manje delove i dobiti više kiflica.
Od ovog testa možete napraviti razna peciva (sa ili bez premazivanja testa puterom), a možete oblikovati i hleb.
Umsto parmezana, može bilo koji drugi sitno narendani tvrdi sir. Prolećna salata uz pica kiflic je meni bila dovoljna.
Ali s obzirom da je rerna bila uključena, imali smo i pečeno povrće.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.