Recept nedelje: Pita od griza u paprikama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sezona paprika dugo traje, do kasno u jesen. U našim krajevima se od paprika prave razni specijaliteti. Ako ste ljubitelj paprika i projare, evo jednog finog predloga.

Pita od griza u paprikama, sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake (180g)
  • 1/3 šolje ulja
  • 1 šolja pšeninog griza (krupnijeg)
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 200 g čvršćeg sira
  • so po ukusu
  • 4-5 većih paprika
  • semenke po izboru za posipanje
  • *šolja je od 2 dl

Pita od griza u paprikama, priprema:

Umutite jaja, pa dodajte sve navedene sastojke redom.

Sir prethodno izmrvite.

Izmešajte smesu.

Paprike presecite na pola, izvadite semenke, malo ih posolite, pa napunite smesom i pospite semenkama. Pleh premažite uljem i poređajte paprike.

Punjene paprike pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Recept nedelje: Pita od griza u paprikama 2Napomene:

Ukoliko ste ljubitelj paprika, savetujem da birate malo deblje, mesnatije, paprike.

Što se tiče boje paprika, možete kombinovati koje god želite i volite. Dužina pečenja zavisi od veličine paprika.

Broj neophodnih paprika pored veličine, zavisi i od toga koliko ćete ih puniti.

Moje paprike su bile veće i deblje (2 paprike težile su 500g). Po ukusu, u smesu za punjenje možete dodati još nešto – seckanu šunku, kobasice, slaninu, spanać, blitvu…

Umesto pšeničnog griza, možete koristiti neki drugi po izboru.

Imala sam u planu da pravim nešto sasvim drugo, ali s obzirom na činjenicu da sam imala samo dve paprike, malo sira i jaja, dobila sam ideju da paprike napunim smesom za pitu sa grizom.

Inače, pitu možete peći u modli za mafine ili u običnom plehu ukoliko ne volite paprike. Ja sam napunila dve paprike (4 polovine), a ostatak ispekla u šerpici.

Za punjenje paprika sam potrošila cca polovinu smese.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari