Umesto da kupite doručak, ponesite pitu na posao.
Pita od heljdinog zrna, sastojci:
100 g tostirane heljde
3 dl vode
2 jajeta
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
50 g mlevenog susama
2 kašike kukuruznog brašna (domaćeg)*
1/2 kašičice praška za pecivo
Komad sira (100-150 g da se ne baci)
*ukoliko nemate domaće kukuruzno brašno, izmešajte kupovno i kukuruzni griz.
Priprema:
Prvo treba pripremiti heljdu.
Heljdu sipajte u posudu i prelijte je vodom.
Ostavite je da odstoji nekoliko sati (ja sam je ostavila preko noći).
Ocedite višak vode (dobićete cca 300g heljde).
Potom je sameljite u nekom procesoru za hranu u finu kašu.
Dodajte umućena jaja i sve ostale sastojke osim sira.
Izmešajte smesu.
Izlijte u pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Poređajte kockice sira.
Koristila sam domaći mladi sir, a vi birajte onaj koji volite.
Pospite je susamom.
Pitu stavite u nezagrejanu rernu, potom je uključite na 200-220 stepeni.
Kada rerna dostigne podešenu temperaturu, pecite je 20-tak minuta.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.