Pita sa prazilukom je nastala po principu šta se našlo u kuhinji. Ništa novo i neviđeno, manje jaja više jogurta, plus-minus ostali sastojci.
Pita, projara, kako god vam odgovara, ali ukus obećava pod uslovom da se ljubitelj praziluka i bibera.
Pita sa prazilukom, sastojci:
- 2 jajeta
- 1,5 šolja jogurta
- 0,5 šolje ulja
- 1 šolja običnog brašna
- 1/2 šolje kukuruznog griza
- 1/2 šolje kukuruznog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 manji struk praziluka
- 200 g tvrđeg sira
- so i biber po ukusu
* Ukoliko koristite domaće kukuruzno brašno, umesto griza stavite brašno. Domaće kukuruzno brašno najčešće nije prosejano.
** Preporučena količina praziluka je oko 100 g
*** Šolja je od 2 dl
Priprema:
Umutite tečne sastojke, dodajte suve i lepo sjedinite smesu. Na kraju dodajte sitno iseckan praziluk i izmrvljeni sir. Lagano izmešajte. Smesu izlijte u podmazan i brašnom posut pleh prečnika cca 26 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 25 minuta. Količinu bibera prilagodite ukusu.
Ako mene pitate praziluk i biber su kompatibilni i pita je odličnog ukusa kada ima malo više bibera, cca 1 ravne kašičice. Pita je po meni lepša kada je tanja.
Od praziluka možete napraviti jednostavne , a lepe dekoracije koje će ulešpšati vašu trpezu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.