Da li ste znali da oblik daje ukus hrani? Ako mi ne verujete na reč, proverite – probajte ovako oblikovane kifle.
Pletene kifle sa ruzmarinom, sastojci:
500 g brašna tip 400
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1/3 kašičice mlevenog ruzmarina
1/4 kašičice mlevenog bibera
3 dl mlake vode
50 ml ulja
Sastojci za završnicu:
50 ml kipuće vode
1 kašičica sode bikarbone
po potrebi: morska so i mleveni ruzmarin
Priprema:
U posudu za mešenje testa sipati sve suve sastojke i izmešati ih. Napraviti udubljenje i u njega sipati vodu i ulje. Umesiti testo i ostaviti ga da se udvostruči. Testo podeliti na 20 delova i oblikovati kuglice.
Pokriti ih kako se ne bi sušile i ostaviti da odstoje 10-tak minuta. Svaku kuglicu rolati rukama kako bi se dobila rolnica dužine oko 25 cm. Spajati po dve rolnice pletenjem i saviti krajeve u oblik polumeseca (kako bi se dobio oblik kifle). Krajeve malo pritisnuti da se kifle ne bi odvile. Ostaviti ih da stoje na toplom mestu pola sata. Premazati ih mešavinom vode i sode bikarbone. Posuti ih morskom solju i ruzmarinom. Peći ih oko 20 minuta na 200 stepeni.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.