Recept nedelje: Pljeskavice od povrća 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pljeskavice od povrća za one koji ne jedu meso ili jednostavno vole sve da probaju. Iznenađujuće su ukusne. Ukoliko ste ipak ljubitelj mesa, savet vas očekuje na kraju objave.

Pljeskavice od povrća, sastojci:

Recept nedelje: Pljeskavice od povrća 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka (srednja) sitno iseckana*
  • 1 manji patlidžan, oljušten i izrendan**
  • 250 g skuvanog  karfiola
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 jaje, umućeno
  • 2 kašike parmezana
  • 1 kašika heljdinog brašna
  • začini po izboru i ukusu: peršunov list, so, biber, mrvljena ljuta paprika, mleveni kim, mrvljeni ruzmarin…
  • *Glavica luka je težila 50 g
  • **Patlidžan je težio 255 g neočišćen

Pljeskavice od povrća, priprema:

luk pržite na nižoj temperaturi na vrelom ulju dok fino ne porumeni (u poklopljenoj šerpi).  Nije potrebno dodavati više ulja, samo ga često mešajte.

Dodajte izrendani patlidžan i dinstajte uz povremeno mešanje nekoliko minuta. Dodajte karfiol koji ste sitno izmrvlili.

Prohladite smesu mešanjem. Potom umešajte sve ostale navede sastojke – jaje, parmezan, brašno i začine.

Recept nedelje: Pljeskavice od povrća 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pleh okvirnih dimenzija 30*30 cm (ili onaj koji imate) bložite papirom za pečenje.

Uključite rernu na 180-200 stepeni.

Oblikujte pljeskavice željene veličine (moje su prečnika cca 7 cmm i debljine 1-1,5 cm).

Za oblikovanje sam koristila okruglu modlu, ali to nije obavezno.

Možete ih oblikovati kašikom, ne moraju biti pravilnog oblika. Pecite ih oko pola sata, tj dok fino ne porumene (dužina pećenja zavisi od debljine).

Recept nedelje: Pljeskavice od povrća 4
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

Količine sastojaka ne moraju biti precizne. Ukoliko imate malo više povrća, slobodno stavite.

Brašno možete biti po izboru, ali nije potrebno dodavati više kako pljeskavice ne bi bile suve.

Bitno je da karfiol bude dobro oceđen od vode u kojoj se kuvao. Voda iz patlidžana treba da ispari tokom dinstanja.

Što se tiče odgorčavanja patlidžana soljenjem, ja to ne raim jer po meni nema svrhe.

Patlidžan ili nije gorak ili je gorak. Ukoliko je gorak, nema mu spasa. Ali vi ipak radite onako kako mislite da treba.

Ukoliko ste ljubitelj i mesa i povrća, u ovu smesu možete da dodate i mleveno meso po izboru (cca 300g).

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari