Umesto običnog brašna, koristila sam integralno speltino. Kada se malo jače ispeku, jako su hrskave i ukusne.
Pogačice od speltinog brašna, sastojci:
- 250 g integralnog speltinog brašna
- 250 g feta sira (ili nekog drugog po izboru)
- 120 g omekšalog putera, margarina ili 100 g masti
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1-2 kašike vode
Za posipanje:
- rendani tvrdi sir i kim
Priprema:
U činiji sjedinite sve satojke i umesite testo. Po potrebi dodate nekoliko kašika vode.
Umesto vode možete sipati mleko, jogurt, kiselo mleko.
Testo lepo upakujte i ostavite ga odstoji oko sat vremena u fružideru.
Razvijte ga na površini koju ste posuli brašnom i vadite pogačice željene veličine. Testo ne treba da bude debelo, pogačice su ukusnije kada je testo tanje (1 cm je sasvim ok).
Pogačice pospite rendanim sirom i kimom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 15-tak minuta.
Napomene:
Pogačice možete premazati umućenim jajetom i posuti semenkama po želji.
Ukoliko sir nije dovoljno slan, u testo sipajte so.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.