Pogačice i pogače se mogu praviti na razne načine. Jedan od načina pripreme pogačica sa čvarcima je premazivanje testa mlevenim čvarcima ili droždinom.
- 400 g mekog brašna
- 1 kašičica soli
- 2 dl mlakog mleka
- 1 kašičica masti
- 1/3 kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
Za premazivanje:
- mleveni čvarci ili droždina 150 g
- mrvljeni sir 150 g
- biber po ukusu
Za završnicu:
- 1 jaje
- morska so
- kim.
Priprema:
Prvo aktivirajte kvasac – u malo mleka razmutite kvasac, šećer i malo brašna.
Kada se kvasac aktivira/naraste, umesite testo na uobičajen način.
Posudu sa testom dobro upakujte (kako se testo ne bi sušilo) i ostavite ga da se udvostruči.
Dok testo raste, možete ga premesiti nekoliko puta, ali to nije obavezno.
Radite onako kako ste navikli.
Kada testo naraste, razvijte ga u što veći pravougaonik.
Polovinu testa premažite čvarcima i pospite sirom.
Postupak ponavljate nekoliko puta, tri-četiri.
Razvijte testo na oko 1,5 cm debljine i secite pogačice.
Ostatke testa spojite.
Ređajte ih u podmazan pleh (ili pleh obložen papirom za pečenje), premažite umućenim jajetom, pospite kimom i solju.
Ostavite ih da se odmore 20-30 minuta.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 15-ak minuta, tj. dok lepo ne porumne.
Napomene:
Količinu čvaraka prilagodite ukusu.
Preporučujem da koritite sir koji nije jako mastan i koji je čvrst.
Količinu soli prilagodite u zavisnosti od toga koliko su slani čvarci i sir.
Pogačice možete zaseći pre prečenja, ali nije obavezno.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.