Nije da ne volim bundevu, ali je nekako retko koristim, ni sama ne znam zašto.
ožda zbog toga što me uvek ubede da uzmem veliki komad, sa kojim posle ne znam šta ću.
Ovog puta sam bila vredna i napravila sarmu i pekmez od bundeve. Mada, moram priznati, najviše je volim u obliku klasične pite sa bundevom ili pečenu sa vanilin šećerom i cimetom. U toku je post, pa oni koji poste bi mogli spremiti i ovo jelo.
Neophodni sastojci:
1 glavica crnog luka
1 kašičica aleve paprike
150 g pirinča
100 g rendane bundeve
po ukusu: beli luk, kurkuma, biber, tucana ljuta paprika, peršunov list, so…
10 srednjih listova kupusa
1 list lovora
ulje po potrebi za prženje lukaI još:
1 kašika ulja
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica brašna
Priprema:
Sitno iseckan luk propržiti na vrelom ulju dok ne porumeni, pa dodati alevu papriku, a nekoliko sekundi opran pirinač. Naliti 1 dl vode i kuvati kratko, dok pirinač ne upije vodu.
Dodati bundevu i sve navede začine po ukusu, osim lovorovog lista. Uviti sarmu i kuvati je na uobičajen način uz dodatak lovorovog lista. Ja je uvek kuvam u ekspres loncu 30 minuta.
Propržiti na ulju alevu papriku i brašno, pa naliti sok u kom se kuvala sarma, kuvati koji minut kada provri.
Ovom smesom preliti sarmu i služiti.
Prijatno!
Recept možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.