Vreme je posta i na meniju je posna sarma. Sarma ne mora biti mrsna da bi bila ukusna.
Verujem da ćete se složiti sa mnom kada je budete napravili po ovom receptu. Pripremala sam je na više načina, ali se ovaj do sada pokazao kao najukusniji. Pa, da krenemo…
Posna sarma, sastojci:
- 15 kašičica pirinča
- 15 kašičica sojinih ljuspica
- 3 pune kašike mlevenih oraha
- 1 mala glavica crnog luka
- komad praziluka
- 2 čena belog luka
- 1 mala šargarepa
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica kurkume
- po ukusu: so, biber, korijander, lovorov list
- 3-4 kašike ulja
- 2 kašike tamari ili soja sosa
- 15 listova kiselog kupusa
Posna sarma, priprema: Sojine ljuspice preliti vodom i ostaviti da odstoje.
Pirinač oprati i sipati malo vode. Praziluk i crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju.
Kada je luk skoro gotov, dodati rendanu šargarepu, a potom alevu papriku i kurkumu. Propržiti vrlo kratko, paziti da paprika ne zagori. Dodati beli luk, prinač, oceđene sojine ljuspice, začine i ostaviti na nižoj temperaturi da se krčka dok se ne upije voda iz pirinča.
Na list kupusa staviti dve kašičice fila i uviti sarmu. Kuvati okvirno sat i po, tačnije dok se kupus ne omekša. Ukoliko kuvate u ekspres loncu, dovoljno je 30-tak minuta od momenta vrenja.
Ukoliko ne koristite sojine ljuspice, možete ih zameniti mlevenim orasima. Umesto jedne kašičice sojinih ljuspica, stavite 1 kašiku mlevenih oraha.
Tamari nije obavezan, ako ga nemate, izostavite ga. Količine začina prilagodite ukusu. Volim da dodam i mleveni kim, ali naravno, nije obavezno.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.