Sveže urme se razlikuju od kandiranih ili sušenih po tome što ne sadrže šećer, mekše su i plodovi su veći.
Ove posne kuglice nisu preslatke jer susam i kakao imaju malo oporiji (gorak) ukus. Ukoliko volite slađe ukuse, možete dodati neki prirodni zaslađivač.
Sastojci:
200 gr svežih urmi bez koštica
150 g sirovog susama
20 g kakaoa
sok od pola pomorandže
orašasti plodovi po izboru za valjanje kuglica
Priprema:
Urme sameljite ili sitno iseckajte.
Susam sameljite.
Sjedinite urme, susam i kakao.
Sok od narandže dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete oblikovati kuglice. Od ove količine ćete dobiti 20-tak kuglica.
Uzmite u obzir da će se smesa postati čvršća kada odstoji. Pre oblikovanja, smesu možete ostaviti da odstoji oko sat vremena. Po ukusu, u kuglice možete dodati rendanu koricu od pomorandže. Za valjanje kuglica sam koristila kokosovo brašno. Cvetići kao dekoracija nisu obavezni.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.