Zelje je u jeku sezone, ne propustite ga. Od zelja se mogu praviti razne pite, čorbice, ali uglavnom vole sarmice pripremljene na klasičan način – sa mesom.
Moje sarmice od zelja su posne, nemaju puno sastojaka, brzo se pripremaju, a ukusne su. Savetujem da ih probate.
Posne sarmice od zelja, sastojci:
1 glavica crnog luka
4-5 kašika ulja
1 kašika aleve paprike
30 listova zelja
30 kašičica pirinča (oko 300 g)
2 kašičice mešavine začina
2 kašike pečenog, mlevenog, susama
1 čen belog luka
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
Posne sarmice od zelja, priprema:
Sitno iseckan crni luk popržiti dok ne porumeni. Dodati alevu papriku i pržiti nekoliko sekundi. Nakon toga dodati pirinač koji ste prethodno oprali. Doliti dve šoljice vode. Na laganoj temperaturi kuvati dok se voda ne upije. Dodati so, biber, mešavinu začina, susam i sitno iseckan beli luk. Listove zelja preliti kipućom vodom, odmah odliti i preliti hladnom vodom. Uviti sarmice.
Naliti vodom da ogrezne i kuvati oko pola sata na nižoj temperaturi. Prilikom služenja ih možete posuti pečenim susamom. Ukoliko odlučite da sarmice uvijate od zelja koje nije blanširano, skinite žilu. Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.