Raspucanci – podjednako ukusni i posni i mrsni. Ukoliko ne postite, margarin zamenite maslacem, a vodu jajima. Uživajte u božićnim i novogodišnjim praznicima uz omiljenu poslasticu.
Sastojci:
150 g šećera
1 dl vode
70 g margarina
1 kesica vanilin šećera
150 g crne čokolade
275 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
po potrebi: kristal šećer i šećer u prahu
Priprema: Prokuvajte vodu i šećer. Dodajte margarin, vanilin šećer i čokoladu. Mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se smesa prohladi, dodajte brašno u koje ste umešali prašak za pecivo i sjedinite. Smesu držite u frižideru dok se dobro ne ohladi. Oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, valjajte ih prvo u kristal šećer, pa u šećer u prahu. Poređajte ih u plh obložn papirom za pečenje ili na tacnu (ono što vam stane u zamrzivač) i stavite raspucance na 10 minuta da se hlade. Pecite ih 7-8 minuta na 200 stepeni. Izvadite ih iz pleha kada se malo prohlade.
Veličinu odredite sami. Ostavljate dovoljno razmaka između jer oni narastu tokom pečenja.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.