Recept nedelje: Praznična trpeza 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pripremili smo za vas tri recepta za predjelo, glavno jelo i dezert, koje ako vam se dopadnu možete da spremite i njima upotpunite vaskršnje praznike.

Spanać i pohovana krmenadla

Spanać i pohovana krmenadla se mogu pripremati tokom cele godine. Ali, spanać je ipak najlepši u sezoni, tokom proleća. Moja mama je često u sezoni za nedeljni ručak spremala spanać i pohovano meso, najčešće meso od buta. Ali i pohovana krmenadla je često bila na meniju.

Ukoliko se odlučite za meso od buta, možete ga pripremiti na isti način. Količina je dovoljna za 5 osoba.

Pohovana krmenadla, sastojci:

10 krmenadli bez kostiju
1 kašika senfa
1 čen belog luka
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
3 jajeta
po potrebi: prezle, susam i ulje za prženje

Spanać, sastojci:

1 kg očišćenog spanaća
4 kašike ulja
2 čena belog luka
2-3 kašike brašna
1/2 l mleka
2 kašičice soli

Pohovana krmenadla, priprema:
Sjedinite senf, sitno iseckan beli luk so i biber. Ovom smesom dobro premažite krmenadle (koje ste prethodno malo izlupali čekićem za meso), stavite ih u posudu sa poklopcem i ostavite ih da odstoje neko vreme (najbolje preko noći u frižideru).

Po ukusu možete dodati još neke začine.

Umutite jaja, sjedinite susam i prezle. Krmenadle prvo umačite u jaja sa jedne i druge strane, pa potom u prezle. Pržite ih na zagrejanom ulju (na srednjoj temperaturi) po desetak minuta sa obe strane (dužina prženja zavisi od toga koliko su krmenadle debele).

Spanać priprema:
Opran spanać prokuvajte nekoliko minuta u kipućoj vodi i ocedite ga. Spanać možete iseckati nožem na dasci ili samleti u blenderu uz postepeno dodavanje mleka. Na vrelom ulju kratko propržite sitno iseckan beli luk i brašno. Dodajte spanać i mleko. Kuvajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Začinite po ukusu. Po želji možete dodati više ili manje mleka.

Uz spanać i pohovane krmenadle poslužite sezonsku salatu. Po želji, ovo jelo možete posuti rendanim parmezanom.

Za uskršnju trpezu predlažem i teleću (pileću, jagnjeću) čorbu i kikiriki karamel kuglice.

Teleća čorba

Sastojci:

2-3 kašike ulja
300 g telećeg mesa
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 šolja mešanog povrća (paškanat, koren celera, koren peršuna…)
po ukusu: so, biber, mešavina, peršunov list

Recept nedelje: Praznična trpeza 2

Priprema:

Na vrelom ulju kratko propržite sitno iseckano meso i povće.
Sipajte oko 1 l vode i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta,
Začinite po ukusu, sipajte još vode po potrebi i prokuvajte još malo.

Po želji, u čorbu možete dodati brašno (ukuvajte 1 kašiku brašna razmućenu u malo vode), neutralnu pavlaku, kiselu pavlaku i jaje…

*Na isti način možete pripremiti čorbu od pilećeg ili jagnjećeg mesa.

Kikiriki karamel kuglice

Sastojci:

300 g šećera
2 dl vode
1 kesica vanilin šećera
150 g putera ili margarina
300 g blanširanog kikirikija, sitno mlevenog
300 g mlevenog keksa

Recept nedelje: Praznična trpeza 3

Priprema:

Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi, pa sipajte vodu i vanilin šećer.
Kuvajte na nižoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Dodajte puter/margarin, a zatim kikiriki i keks.Kada se smesa dobro ohladi, u frižideru, proverite da li je dovoljno čvrsta tj. da li možete da oblikujete kuglice koje ne gube oblik. Ukoliko je meka, dodajte još kikirikija i/ili keksa. Kuglice, po želji, valjajte u mleveni kikiriki ili umačite u otopljenu čokoladu i pospite kikirikijem.
Čokolada je uvek moj izbor, ali možet napraviti i pola-pola.

Recept nedelje: Praznična trpeza 4

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari