Ugledah kiselu pavlaku u frižideru, pa mi je palo na pamet da napravim nešto slano, ali šta?! Nedostajala su mi jaja, a padala je kiša.
Ipak sam otišla da ih kupim… Mislila sam da napravim neku projaru, ali u trenutku sam se predomislila.
Sastojci za testo:
- 2 veća jajeta
- 2 dl kisele pavlake
- 1 šolja brašna (od 2 dl)
- 1/3 šolje pšeničnog griza
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Sastojci za preliv:
- 1 jaje
- 200 g feta sira
- 1 dl kisele vode
Priprema:
Prvo uključite rernu na 200 stepeni.
Modlu prečnika oko 27 cm obložite papirom za pečenje.
Za testo umutite sve navedene sastojke i sipajte u modlu.
Pecite desetak minuta, u zagrejanoj rerni.
Za preliv umutite jaje, sir i gaziranu vodu.
Izvadite modlu iz rerne, testo izbockajte viljuškom, prelijte prethodno umućenom smesom i pecite još 15-tak minuta.
Ukus ovako pripremljene pite je drugačiji nego kada se svi sastojci odmah sjedine. Ne zaboravite da oblik i izgled daju ukus hrani. U testo i/ili fil možete dodati začine po izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.