Recept nedelje: Prevrnuta torta sa jabukama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Dobra stara prevrnuta torta sa jabukama… Miriše na jesen i zimu. Mama je najčešće pravila u tom periodu.

Ali možete je praviti kada god poželite. Takođe, prevrnuta torta sa jabukama se može obogatiti nekim orašastim plodovima, npr. orasima.

Moja tetka u biskvit stavlja seckane orahe…

Recept nedelje: Prevrnuta torta sa jabukama 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Znači, i ova poslastica je zgodna za eksperimentisanje.

Sastojci za sloj od jabuka:

  • 2 kg jabuka (po izboru)
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g putera (margarina)
  • Sastojci za biskvit:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika brašna

Prevrnuta torta sa jabukama, priprema:

Jabuke oljuštite i očistite od semenki.

Isecite ih na komade zeljene veličine (ne moraju biti jako mali).

Šerpu/modlu prečnika cca 25 cm premažite puterom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom.

Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.

Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste jabuka).

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit – odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg.

Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi.

Recept nedelje: Prevrnuta torta sa jabukama 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći.

Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još cca 25 minuta tj. dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.

Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit stavite tacnu na modlu i prevrnite.

Ukoliko vam neki komadi jabuka ostanu na modli, skinite ih kašikom i stavite na kolač.

Ohlađen kolač/tortu po želji možete premazati umućenim šlagom ili posuti mlevenim orasima.

A možete ga poslužiti i bez dodataka.

Kako god vam se dopada.

Napomene:

Količinu šećera u jabukama prilagodite ukusu.

Isto se odosi na vanilin šećer i cimet. Kada se jabuke peku, ne treba da budu suve. Vodite računa da ih ne prepečete jer će u tom slučaju kolač biti suvlji.

Kada se prevrne, sok iz jabuka će se upiti u biskvit i imaćete vrlo ukusan i sočan kolač/tortu.

Ukoliko ovu poslasticu ne dekorišete šlagom, to će biti kolač.

Ukoliko ga bogato premažete šlagom, to će biti torta.

Zato u ovom receptu koristim oba pojma – „kolač“ i „torta“. Za dekoraciju sam koristila prokuvane kriške neoljuštenih jabuka.

Količine su po potrebi – malo vode, malo šećera i malo limunovog soka.

Za pripremu ove poslastice, koristila sam jabuke iz naše bašte koje su neprskane i ne tako lepe na izgled.

Ali zato su jako ukusne.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari