Recept nedelje: Prolećni hleb ili hleb od zelja 1Foto: Domaćica za vas

Zeleni prolćni hleb u sezoni zelja. Rešila sam da napravim hleb od zelja. Nisam ga nigde videla ni jela, nego onako…

Htela sam da vidim kakavog će ukusa biti zeleni hleb. Pravila sam ga samo od crnog brašna, pa mu je tekstura svakako drugačija nego kada bi se napravio od belog brašna.

Ima punoću i žilaviju teksturu, ali meni se dopada jer ne volim vazdušaste, „slamaste“, hlebove.
Kim obožavam, pa ga samim tim stavljam gde stignem. Ukoliko ne volite neki od sastojaka, slobodno ga eliminišite prilikom pripreme.

Neophodni sastojci:

600 g crnog brašna, tip 850 ili 950;

50 g palente;

1 kašičica morske soli;

1 kašika kima;

100 g zelja;

10-15 g svežeg kvasca;

2 kašičice šećera;

2,5 dl mlake vode;

50 g kukuruznog brašna za oblikovanje hleba (gramaža je data okvirno).

Priprema:

Sjediniti 1,5 dl vode, šečer, kvasac i 100 g brašna.

Ostaviti da kvasac naraste.

Oprano i zelje izblendirati sa ostatkom vode (1 dl) i dodati so.

U kvasac sipati izmiksano zelje, pa dodati sve ostale sastojke.

Umesiti testo.

Pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Podeliti na dva dela i napraviti dve veknice (prilikom oblikovanja veknica, radnu površinu posipati kukuruznim brašnom).

Hleb peći u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni 30-tak minuta.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari