Tikvice koristim od početka do kraja sezone. Kako im je sezona produžena, u mom jelovniku su zastupljene gotovo pola godine.
Najčešće priprema grilovane i punjene tikvice.
U poslednje vreme se na našim pijacama mogu naći tikvice različitih oblika i boja – bele, zelene, žute, tačkasta, na štrafte…
Za punjenje su mi najpogodnije tikvice okuglog oblika i to one manje – veličine srednje jabuke, npr.
Naravno, možete koristiti tikvice koje imate.
Kupila sam dosta tikvica i rešila da ih napunim na uobičajeni način – sojom, pirinčem, začinima, paradajzom…
Ali shvatila sam da nemam ni zrno pirinča u kuhinji, tako da sam se odlučila za proso.
Kada je u pitanju pripremanje hrane, mašta mi ne nedostajte.
Takođe, odlučila sam da u ovom jelu dominiraju začini sa posebnim akcentom na ljupčac (magi biljka) i soja sos.
Tikvice inače možete napuniti čime god želite – mesom, pirinčem, heljdom, povrćem…
Mere su manje-više odokativne.
Punjene tikvice, sastojci:
- 1 srednji crni luk
- 1 šargarepa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja prosa
- začini: list korijandera, list magi biljke, kari, ljuta paprika (čili), aleva paprika, kim, beli luk…
- soja sos po ukusu
- morska so po ukusu
- 3 dl soka od paradajza
- tikvice po potrebi, 7-8 kom.
Punjene tikvice, priprema:
Proso prelijte vodom da grezne i kuvajte dok delimično ne omekša, dok ne upije vodu.
Na vrelom ulju propržite sitno iseckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte začine i pržite još nekoliko sekundi.
Dodajte proso i izmešajte.
Na kraju dodajte soja sos i so.
Tikvice izdubite, ali nemojte bacati unutrašnje delove tikvica već ih stavite u pleh u kom ćete ih peći.
Napunite ih smesom od prosa, sipajte sok od paradajza i poklopite ih kolutovima tikvica, paradajza, krompira ili gornjim delovima tikvica kao ja.
Ostatak fila sipajte u pleh.
Dodajte preostali sok od paradajza i šolju vode.
Prekrijte folijom i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Skinite foliju i pecite još toliko – dok tikvice ne porumene.
Punjene tkvice možete kuvati na ringli.
Količine začina prilagodite svom ukusu.
Za punjene tikvice možete koristiti sveži paradajz umesto soka.
Pola kg paradajza oljuštite i izmiksajte.
Punjene tikvice možete napraviti isto kao i paprike – napuniti ih mešavinom mesa i pirinča.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.