Recept nedelje: Punjene tikvice sa prosom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Tikvice koristim od početka do kraja sezone. Kako im je sezona produžena, u mom jelovniku su zastupljene gotovo pola godine.

Najčešće priprema grilovane i punjene tikvice.

U poslednje vreme se na našim pijacama mogu naći tikvice različitih oblika i boja – bele, zelene, žute, tačkasta, na štrafte…

Za punjenje su mi najpogodnije tikvice okuglog oblika i to one manje – veličine srednje jabuke, npr.

Naravno, možete koristiti tikvice koje imate.

Recept nedelje: Punjene tikvice sa prosom 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kupila sam dosta tikvica i rešila da ih napunim na uobičajeni način – sojom, pirinčem, začinima, paradajzom…

Ali shvatila sam da nemam ni zrno pirinča u kuhinji, tako da sam se odlučila za proso.

Kada je u pitanju pripremanje hrane, mašta mi ne nedostajte.

Takođe, odlučila sam da u ovom jelu dominiraju začini sa posebnim akcentom na ljupčac (magi biljka) i soja sos.

Tikvice inače možete napuniti čime god želite – mesom, pirinčem, heljdom, povrćem…

Mere su manje-više odokativne.

Punjene tikvice, sastojci:

  • 1 srednji crni luk
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja prosa
  • začini: list korijandera, list magi biljke, kari, ljuta paprika (čili), aleva paprika, kim, beli luk…
  • soja sos po ukusu
  • morska so po ukusu
  • 3 dl soka od paradajza
  • tikvice po potrebi, 7-8 kom.

Punjene tikvice, priprema:

Proso prelijte vodom da grezne i kuvajte dok delimično ne omekša, dok ne upije vodu.

Na vrelom ulju propržite sitno iseckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte začine i pržite još nekoliko sekundi.

Dodajte proso i izmešajte.

 

Recept nedelje: Punjene tikvice sa prosom 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Na kraju dodajte soja sos i so.

Tikvice izdubite, ali nemojte bacati unutrašnje delove tikvica već ih stavite u pleh u kom ćete ih peći.

Napunite ih smesom od prosa, sipajte sok od paradajza i poklopite ih kolutovima tikvica, paradajza, krompira ili gornjim delovima tikvica kao ja.

Ostatak fila sipajte u pleh.

Dodajte preostali sok od paradajza i šolju vode.

Prekrijte folijom i pecite oko pola sata na 200 stepeni.

Skinite foliju i pecite još toliko – dok tikvice ne porumene.

Punjene tkvice možete kuvati na ringli.

Količine začina prilagodite svom ukusu.

Za punjene tikvice možete koristiti sveži paradajz umesto soka.

Pola kg paradajza oljuštite i izmiksajte.

Punjene tikvice možete napraviti isto kao i paprike – napuniti ih mešavinom mesa i pirinča.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari