Naziv mu nije najadekvatniji, ali nema veze. U ovom hlebu je veći udeo polubelog brašna nego ražanog. Zapravo, tako je ispalo, a nisam planirala.
Imala sam bukvalno 135 g integralnog ražanog brašna, pa sam toliko stavila.
Za pripremu ovog hleba možete koristiti polubelo brašno tip 850 ili crno brašno tip 950. Sve u svemu, htela sam da vam kažem da je hleb baš odličan.
Ražani hleb, sastojci:
- 200 g polubelog brašna tip 850
- 135 g integralnog ražanog brašna
- 2 kašike lanenog semena
- 2 kašike semenki susama
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 ravna kašičica suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 3 dl mlake vode
- 3-4 kašike ulja
Ražani hleb, priprema:
Prvo aktivirajte kvasac.
(Umesto suvog kvasca, možete koristiti i svež, desetak grama.)
U 3 dl vode razmutite kvasac, šećer i malo brašna.
Ostale sastojke osim ulja sjedinite u posudi za mešenje. Sipajte aktivirani kvasac i ulje, pa umesite testo. Za mešenje koristite varjaču ili kašiku s obzirom na to da je testo mekše.
Lepo upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i ostavite ga na toplom mestu 20 tak minuta. Premesite ga, pa ga ostavite da naraste još jednom. Modlu za hleb obložite papirm za pečenje i prebacite testo.
Rasporedite ga po plehu i pospite semenkama po izboru. Hleb treba da odstoji u modli oko pola sata, dok se ne udvostruči. Stavite ga u nezagrejanu rernu i uključite je na 180-200 stepeni.
Hleb pecite ok 35 minuta. Pečeni hleb izvadite iz pleha, skinite papir i ostavite ga da se ohladi na rešetkastoj podlozi.
Napomene:
Slobodno stavite 150 g brašna, 15 g neće napraviti razliku. U ovaj hleb možete staviti još neke semenke, a možete ga praviti i bez semenki.
Ja sam koristila maslinovo ulje, a vi koristite ono koje želite. Kada je testo mekše, volim da pečem hlebove u modli jer zadrže lep oblik.
Ovaj ražani hleb može da stoji nekoliko dana.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.