Ražnjići su najukusniji kada se ispeku na pravom roštilju. Pod „pravim“ podrazumevam roštilj na ćumur. Po potrebi, elektični roštilj ili rerna mogu zameniti „pravi“.
Ražnjiće možete praviti od raznih sastojaka. Količne i vrste sastojaka prilagodite potrebama i ukusu. Ja sam ih napravila od navedenih sastojaka.
Kupila sam kranjsku kobasicu. Onako, za promenu. Mada sam imala u planu da kupim ćevape u slanini, da ih isečem na nekoliko delova i stavljam na štapiće. Pitam se šta je kod ovih kobasica toliko skupo osim žilica i masnoće?!
Sastojci:
1 srednja glavica crnog luka
2 srednje crvene paprike
1 manja tikvica
3 kranjske kobasice
po ukusu: so, biber i mrvljena ljuta paprika
Priprema:
Iseckajte kobasice i povrće na komade slične veličine. Pospite biberom, ljutom paprikom i solju. Ređajte na štapiće naizmenično kobasice i povrće (redosled nije bitan). Ako želite da popunite pleh (kao ja) dodajte mladi krompir (isečen na manje komade) koji ste prethodno premazali uljem i posuli solju.
Ražnjiće pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta. Na isti ili sličan način, možete pripremiti ražnjiće od belog mesa. Komade belog mesa uvijte u tanko isečenu slaninu ili vrat, poređajte ih na štapiće za ražnjiće i pecite isto kao ražnjice sa kranjskim kobasicama.
Uz ražnjiće poslužite salatu i prilog po izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.