Recept nedelje: Reform torta 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Da li znate kako se pravi originalna reform torta? Sve otalo su varijacije na temu. To ne znači da torte koje liče na svog pretka nisu dobre.

Kod nas je uobičajeno da se sve torte koje imaju korice od belanaca i oraha i čokoladni fil nazivaju reform tortom. Ali, kao u svemu, original je jedan. Ja tu ne bih ništa menjala. Dobra stara reform torta mi se dopada baš takva kakva je.

Sastojci za kore:

  • 10 belanaca
  • 300 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica vanilin šećera

Sastojci za fil:Recept nedelje: Reform torta 2

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • malo vanilin šećera
  • 100 g crne čokolade*
  • 250 g putera sobne temperature

Dekoracija:

  • 100 g pečenog badema

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećere (šećer u prahu i vanilin šećer) i mutite dok se ne dobije sjajna i glatka smesa.

Sjedinite orahe, brašno i vanilin šećer, pa umešajte u belanca.

Od ove smese ispecite tri kore okvirnih dimenzija 25*25 cm.

Kore pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni 15-tak minuta.

Za fil umutite žumanca i šećer u prahu.

Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne.

Dodajte čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi.

Kada se fil prohladi, dodajte maslac iseckan na sitnije komade.

Fil mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ohladite ga u frižideru.

Nafiljujte tortu i pospite je bademima koje ste isekli na štapiće.

U receptu piše „dve čokolade“. To je oko 100 g. Slobodno možete staviti i više. Najčešće koristim čokoladu sa 70% kakao delova, pa je 100 g sasvim dovoljno.

Pojedinci tvrde da prava reform torta ima puno korica što nije tačno. Tada, u ta davna, pradvna vremena, torte nisu bile neboderi. Sada su gastro trendovi drugačiji i sve torte moraju da idu u visinu. Reform torta je čvrsta i kada se napravi sa tri kore, može lepo da iseče na manje komade. Što se dekoracije tiče, pustite mašti na vlju.

Ja sam je za jednu posebnu priliku dekorisala svežim cvećem uz dodatak zlatnih detalja.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari