Možda ovo nije najpravilniji naziv, ali ne marim. Bitno je da znate o čemu se radi. Pravi rižoto se pravi od pirinča, a u ovom receptu je heljda preuzela njegovu ulogu.
Tako da se može nazvati heljdoto. Ukoliko niste iskusni u pripremanju heljde, evo jednog predloga. Jelo je posno.
Sastojci:
2 kašike ulja;
1 manji crni luk
1 šargarepa;
1 šaka graška;
1 šaka kukuruza šećerca;
4 pečurke po izboru (ja sam koristila suve vrganje koje sam prethodno potopila u vodu, 1 rukohvat);
po ukusu: so i biber;
100 g tostirane heljde;
po prstohvat sledećih začina: muskatni oraščić, korijander, kurkuma, origano, bosiljak;
1 šaka svežeg peršunovog lista.
Priprema:
Heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini. Kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici. Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi heljda upila tečnost. Luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak. Dinstati uz povremeno dodavanje vode (po potrebi), 10-tak minuta. Sjediniti povrće sa heljdom. Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru. Ja sam imala bebi šargarepe koje sam prodinstala i služila uz ovako pripremljenu heljdu. Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.
Kada je u pitanju upotreba začina, kombinujte one koje volite.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.