Ovo često spremam za specijalne prilike i goste! Pečena piletina ume da bude suva, ali sa ovom kombinacijom to ne može da se dogodi.
Potrebno vam je:
· 2-3 pileća bela mesa (mada ne mislim da bi i ćureći file bio fatalna greška!)
· oko 120 -150g narezane pančete (dugacki i tanki listovi)
· 100-120g kulena (super ako je malo ljut)
· malo maslinovog ulja, malo sol i belog bibera, alu-folija
· nekoliko listica kackavalja
FAZA 1:
Ko je zauzet preko dana – može da odvoji meso od kosti i uveče. Svaka šnicla (polovina) se zareze uzduž, po sredini, i izlupa, tako da se dobije od svake polovine belog mesa velika i tanja šnicla. Ove šnicle poredjati na nauljenu foliju da formiraju dugačak i uži pravougaonik. Meso se malo posoli, pobiberi i uvije u foliju. Ostavite ga u frižideru…
FAZA 2:
Sutradan odmotajte foliju, poredjatijte komade pančete na meso (može da se poredja “resetkasto” – izgleda lepše), prekriti ovo drugom nauljenom folijom i „prevrnuti“ tako da meso sada lezi na slanini. Na meso po sredini naslagati komade kackavalja i posuti sitno (sto sitnije) iseckanim kulenom. Od začina stavite suvi vlašac i suvi peršun, ni malo štedljivo…
Umotati rolat (treba da ispadne tanak, da u pleh od šporeta stane po dijagonali) i dobro ga pričvrstiti folijom, da bi u tokupečenja slanina prionula za meso.
Peče se na 160-180 stepeni oko 40-50 minuta, a onda se folija otvori na gornjem delu da se rolat zapeče.
Pre vađenja iz pleha, ako ima previše masti u foliji, odvaditi deo. Opet nešto mora i da ostane da bi slanina ostala dobro zalepljena za rolat. Pre secenja se dobro ohladi u frižideru, uzatvorenoj i stegnutoj foliji (a pre serviranja treba da odstoji na sobnoj temperaturi).
Autor recepta je Maja Petrović autorka bloga Vitki gurman koja piše o zdravoj ishrani. Njena prva knjiga Gurmanske veze predstavlja zbirku prerađenih i prilagođenih tekstova s bloga, obogaćenu novim do sada neobjavljenim tekstovima i receptima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.