Rolat sa lešnikom – još jedan u nizu sitnih kolača.
Rolat sa lešnikom je vrlo jdnostavan za pripremu, nema puno sastojaka, a akcenat je na lešniku. Po istom receptu možete da napravite i tortu – koru podelite na tri dela i spajajte ih filom.
Sastojci za biskvit:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 3 kašike mekog brašna
- 3 kašike ulja
Sastojci za fil:
- 2 jajeta
- 80 g šećera u prahu
- 150 g mlevenog lešnika
- 100 g maslaca/margarina
- 1 kašika šećera u prahu
Dekoracija
- 70 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
- 50 g krupno mlevenog lešnika
Rolat sa lešnikom, priprema:
Prvo pripremite fil – umutite jaja sa 80 g šećera u prahu i skuvajte ih na pari.
Posebno umutite margarin/maslac i 1 kašiku šećera u prahu. Maslac sjedinite sa lešnikom.
Kada se fil od jaja ohladi, sipajte ga postepeno u fil od lešnika i mutite mikserom.
Priprema biskvita je vrlo jednostavna.
Prvo uključite rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. U žumanca dodajte ulje, brašno, vanilin šećer i 2 kašike umućenih belanaca, pa umutite mikserom.
Potom sjedinite obe smese. Pleh dimencija cca 30*30 obložite papirom za pečenje.
Sipajte smesu i poravnajte. Biskvit pecite 6-7 minuta. Pečeni biskvit urolajte, pa uvijte u vlažnu krpu.
Kada se ohladi, otpakujte ga, podelite na dva dela, svaki deo premažite filom i urolajte.
Ostavite ga u frižideru oko sat vremena.
Istopite čokoladu i slatku pavlaku.
Rolat secite na komade željene debljine, umačite ih do pola u otopljenu čokoladu, a potom u lešnike. I na kraju, uživajte u čarobnom ukusu lešnika i prave čokolade.
Za glazuru sam koristila čokoladu sa 60% kakao delova.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.