Recept nedelje: Rolat sa lešnikom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Rolat sa lešnikom – još jedan u nizu sitnih kolača.

Rolat sa lešnikom je vrlo jdnostavan za pripremu, nema puno sastojaka, a akcenat je na lešniku. Po istom receptu možete da napravite i tortu – koru podelite na tri dela i spajajte ih filom.

Sastojci za biskvit:Recept nedelje: Rolat sa lešnikom 2

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 3 kašike mekog brašna
  • 3 kašike ulja

Sastojci za fil:

  • 2 jajeta
  • 80 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenog lešnika
  • 100 g maslaca/margarina
  • 1 kašika šećera u prahu

Dekoracija

  • 70 g čokolade
  • 50 ml slatke pavlake
  • 50 g krupno mlevenog lešnika

Rolat sa lešnikom, priprema:

Recept nedelje: Rolat sa lešnikom 3Prvo pripremite fil – umutite jaja sa 80 g šećera u prahu i skuvajte ih na pari.

Posebno umutite margarin/maslac i 1 kašiku šećera u prahu. Maslac sjedinite sa lešnikom.

Kada se fil od jaja ohladi, sipajte ga postepeno u fil od lešnika i mutite mikserom.

Priprema biskvita je vrlo jednostavna.

Prvo uključite rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. U žumanca dodajte ulje, brašno, vanilin šećer i 2 kašike umućenih belanaca, pa umutite mikserom.

Potom sjedinite obe smese. Pleh dimencija cca 30*30 obložite papirom za pečenje.

Sipajte smesu i poravnajte. Biskvit pecite 6-7 minuta. Pečeni biskvit urolajte, pa uvijte u vlažnu krpu.

Kada se ohladi, otpakujte ga, podelite na dva dela, svaki deo premažite filom i urolajte.

Ostavite ga u frižideru oko sat vremena.

Istopite čokoladu i slatku pavlaku.

Rolat secite na komade željene debljine, umačite ih do pola u otopljenu čokoladu, a potom u lešnike. I na kraju, uživajte u čarobnom ukusu lešnika i prave čokolade.

Za glazuru sam koristila čokoladu sa 60% kakao delova.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari