Recept nedelje: Rolovana piletina sa karamelizovanim lukom 1Fotografije sa bloga Vitki gurman

Kada pokušate da spojite blago meso, slatkoću voća i osvežavajući ukus povrća – možete da završite sa dopadljivim ali i prilično bezizražajnim jelom. Zato je ova rolovana piletina kreirana tako da uz sos od piva naglasi prijatnu krckavost komorača i umiri slatkoću urmi i karamelizovanog luka.

Karamelizovani luk

Sjajno se slaže uz salate, sireve i meso – a bez njega nema ni čuvene „Francuske supe od luka“. Ako ga do sada niste spremali, krajnje je vreme! Karamelizovani luk može par dana da stoji u frižideru pa možete da ga spremite ranije, u većoj količini od ove za recept:

7 srednjih glavica crnog luka (birajte onaj „domaći“ sa tanjim slojevima)
2-3 kašike maslinovog ulja
veća kockica putera
malo soli (i opciono kašičica šećera)

Luk nasecite na tračice, sipajte ulje i maslac u šerpu sa što širim dnom i počnite da dinstate na srednjoj temperaturi. Nakon desetak minuta posolite i nastavite da dinstate. Na početku dok luk potpuno ne omekša, povremeno dodajte po malo vode. Ne treba previše često da se meša ali pazite da ne zagori i po potrebi smanjite temperaturu. Luk je gotov nakon oko 45-60 minuta. Boja – u zavisnosti od temperature, vremena i vrste luka – može da varira od žute do braonkaste. Za tamniju boju možete da pustite da se povremeno uhvati za dno šerpe i pre nego što zagori – promešajte pa ponavljate ovo par puta. Za ovaj recept nije potrebno da se dobije tamna boja, dok je za „Francusku supu od luka“ to obavezno.

Rolovana piletina

Priprema rolovane piletine

Za nas troje odraslih sam koristila 2 bela mesa ali ne cela. Sa svakog sam isekla po 2 pravilne šnicle od debljeg dela belog mesa (velika količina mesa ostane na koski kada se ovako pravilno iskroji, ali se to lako zamrzne i iskoristi za pripremu čorbice od spanaća ili krem čorbe s brokolijem). Zatim se svaka od 4 šnicle pažljivo preseče po polovini, kao da otvarate knjigu, ali se ne seče do kraja. Dobije se lepa šnicla skoro kvadratnog oblika, koja se dodatno istanji čekićem za meso (radite ovo između 2 nauljene kese za zamrzivač da se meso ne bi lepilo za dasku i kidalo).
Na sto prostrite 4 trake od aluminijumske folije, na svaku stavite po šniclu, posolite i pobiberite. Na svaku šniclu stavite komad parma-šunke ili druge kvalitetne pršute tanko sečene. Zatim preko cele šnicle rasporedite karamelizovani luk, a na samu ivicu naređajte polovine svežih urmi (mogu da se nađu sada na većini pijaca i mnogim „zdravim hranama“). Zatim se rolnica umota, što je čvršće moguće – naravno paziti da neki komad folije ne dospe unutar rolnice. Obmotajte svaku rolnicu u foliju bar 2 puta. U foliji ih zepecite na suvom tiganju I po potrebi otvorite foliju I proverite da li su gotove.

Sos od piva i prilog od komorača

Sos je veoma jednostavan. Stavite u šerpu:
½ šolje piva
1 kašičicu meda
1 ravnu kašika dižon senfa
2 kašike tamnog soja sosa
Prokuvajte sos oko 15-ak minuta, a dok se kuva spremite prilog – komorač. Komorač je povrće koje, na žalost, ne koristimo puno, a ima divnu osvežavajuću notu i sjajan ukus – bilo da se koristi svež ili blago grilovan. U ovom slučaju sam ga jednostavno isekla na listiće i kratko propržila na gril tiganju.

Serviranje

Serviranje rolovane piletine/Foto:Vitki gurman

Grilovani komorač i svež matovilac – salatu koji ima blag ukus i veoma dekorativne listiće – poređajte na tanjir i prospite sa oko 2-3 kašike sosa po porciji. Rolnicu pre stavljanja na tanjir isecite pod uglom, da bi se pohvalili s onim što ste natrpali u nju.
Sos sam po sebi ima veoma intenzivan ukus. Ipak, pri spajanju sa dva osvežavajuća ukusa: povrćem i salatom, uz meso koje ima blagi sladak ukus zbog karamelizovanog luka i urmi – dobija se pravi efekat.
Rolnice su najbrži način da se od obične šnicle i malo povrća napravi neverovatan spektakl i za čulo vida i za čulo ukusa. Ako neku tehniku u kuhinji treba da savladate – to je sigurno ova!

 

Autor recepta je Maja Petrović autorka bloga Vitki gurman  koja piše o zdravoj ishrani. Njena prva knjiga Gurmanske veze predstavlja zbirku prerađenih i prilagođenih tekstova s bloga, obogaćenu novim do sada neobjavljenim tekstovima i receptima.

  Knjiga

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari