Kakve galete volite, slane ili slatke? Hrskave ili malo mekše. Ili možda 2u1?
Slane galete, sastojci:
- 100 g oštrog brašna
- 50 g ovsenog brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 50 g omekšalog maslaca/margarina/masti
- 50 g izgnječenog sira
- 1 jaje umućeno
- 50 ml vode*
- so po ukusu, u zavisnosti od toga koliko je sir slan
- semenke i začini po ukusu (koristila sam: mrvljenu ljutu papriku, kim i origano)
*količina vode zavisi od vrste sira, ako je sir mekši, sipajte manje vode, tj. dodajte je postepeno.
Slane galete, priprema:
Sjedinite sve navedene sastojke, umesite testo.
Ja sam ga mesila kašikom.
Testo je srednje čvrsto.
Napravite 20-25 kuglica i pecite u zagrejanom aparatu za galete.
Kada zatvorite aparat, pritisnite gornji deo, kako bi se formirale galete.
Ja sam pekla na najjačoj temperaturi oko osam minuta, ali svakako temperaturu i dužinu pečenja, prilagodite jačini svog aparata (čini mi se da je moj malo slabiji).
Napomene:
Slane galete možete pripremiti od brašna po izboru.
Trenutno sam imala navedene sastojke, pa sam ih zato tako napravila.
Poenta je bila u isprobavanju aparata.
Umesto vode, možete koristiti ono što imate: mleko, jogurt, gaziranu vodu, vino, pivo…
Ukoliko volite hrskavije galete, pecite ih duže na nižoj temperaturi.
Sir nije obavezan osim ukoliko ne čistite frižider. I opet, sve može i ne mora.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.