Recept nedelje: Slane krofne 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Slane krofne su posne, pa ukoliko nemate dovoljno ideja, a postite, preporučujem ovaj recept.

Uobičajeno je da se krofne pripremaju kao poslastica. Ali odlučila sam da ih pipremim na malo drugačiji način.

SASTOJCI:

400 g običnog brašna

200 g ovsenog brašna (ili nekog drugog integralnog)

1 dl domaćeg soka od paradajza

2 dl vode

1 kašičica morske soli

1 kašičica kima

1 kašičica suvog peršunovog lista

1 kašičica origana

1/2 kašičice belog luka u prahu

1 kašičica aleve paprike

3 kašike palente

za kvasac:

1/3 kockice kvasca

1 kašičica šećera

2 kašike vode

1 kašičica brašna

za posipanje:

1 kašičica origano

1 kašicica peršunovog lista

1 kašićica aleve paprike

za prženje:

ulje po potrebi

PRIPREMA:

Umutiti kvasac sa šećerom, vodom i brašnom, pa ostaviti na toplom mestu da naraste.
Sve ostale sastojke, osim vode i soka od paradajza, izmešati, pa u to dodati kvasac i umesiti testo sa sokom i vodom.

Mesiti testo dok ne postane glatko i ne prestane da se lepi.

Oblikovati kuglice željene veličine, a ruke posipati brašnom ili mazati uljem kako vam se testo ne bi lepilo.

Ostaviti da odstoje 20-ak minuta.

Nakon toga ih malo razvući/pritisnuti od gore da bi se dobio oblik krofne.

Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.

Ređati ih na salvete kako bi se ocedio višak masnoće.

Origano, alevu papriku i peršunov list, izmešati, pa posuti krofne.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari