Slane krofne su posne, pa ukoliko nemate dovoljno ideja, a postite, preporučujem ovaj recept.
Uobičajeno je da se krofne pripremaju kao poslastica. Ali odlučila sam da ih pipremim na malo drugačiji način.
SASTOJCI:
400 g običnog brašna
200 g ovsenog brašna (ili nekog drugog integralnog)
1 dl domaćeg soka od paradajza
2 dl vode
1 kašičica morske soli
1 kašičica kima
1 kašičica suvog peršunovog lista
1 kašičica origana
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica aleve paprike
3 kašike palente
za kvasac:
1/3 kockice kvasca
1 kašičica šećera
2 kašike vode
1 kašičica brašna
za posipanje:
1 kašičica origano
1 kašicica peršunovog lista
1 kašićica aleve paprike
za prženje:
ulje po potrebi
PRIPREMA:
Umutiti kvasac sa šećerom, vodom i brašnom, pa ostaviti na toplom mestu da naraste.
Sve ostale sastojke, osim vode i soka od paradajza, izmešati, pa u to dodati kvasac i umesiti testo sa sokom i vodom.
Mesiti testo dok ne postane glatko i ne prestane da se lepi.
Oblikovati kuglice željene veličine, a ruke posipati brašnom ili mazati uljem kako vam se testo ne bi lepilo.
Ostaviti da odstoje 20-ak minuta.
Nakon toga ih malo razvući/pritisnuti od gore da bi se dobio oblik krofne.
Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
Ređati ih na salvete kako bi se ocedio višak masnoće.
Origano, alevu papriku i peršunov list, izmešati, pa posuti krofne.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.